ESEMÉNYNAPTÁR

September 2021
S M T W T F S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

szgyf_banner.jpg

 

 

 SZAKMAI NAP - SZOCIÁLIS ÉS MENTÁLHIGIÉNÉS MUNKA: Az ellátottak foglalkoztatásának lehetőségei

 

2017. NOVEMBER 21. Vas Megyei Egyesített Szociális Intézmény Sajtoskáli Telephelye

 

 

A Vas Megyei Egyesített Szociális Intézmény az ápolás és a szociális munka témakörében szervezett rendezvénysorozatának második állomása Sajtoskálon zajlott. A Szociális Munka Napja apropójából jött létre a gyakorlatra fókuszáló szakmai nap.

A rendezvény első részében színvonalas prezentációk és az ellátottak iránti elkötelezettségről tanúskodó beszámolók segítségével ismerhettük meg az intézményeket.

A Vas Megyei Egyesített Szociális Intézmény tagintézményei (Acsád, Hegyfalu, Kőszeg I., II., Kőszegpaty, Peresznye, Sajtoskál) és a Szentgotthárdi Szakosított Otthon mentálhigiénés és foglalkoztató munkatársai intézmény- látogatások, rendezvények során már találkozhattak.

A nap elején többektől elhangzott, tudunk-e újat mondani, mutatni egymásnak, hiszen mindenki „ugyanazt csinálja”.

Ahogyan telt az idő és peregtek a képek, a szavak, a bemutatók, kiderült, mennyire színes és változatos a foglalkoztatás palettája. Betekintést nyerhettünk a peresznyei hagyományörző, jelmezes programokba. Kőszegen az éneklés, a zene iránti szeretet mennyire közösség összetartó erő. Kőszegpatyon az anekdótázás, történetek mesélése teszi színessé a mindennapokat. Hegyfalun a fiatal kollégák nagy hangsúlyt fektetnek gondozottaik szellemi képességének megőrzésére, ismeretterjesztő előadásokkal, kvízjátékok szervezésével. Acsádon a gyönyörű díszterem gyakran ad otthont az intézménybe érkező művészeti csoportok számára. Ide meghívják a társintézmények lakóit is. Csoportfoglalkozásokon az idősek szívesen beszélnek önmagukról, életük eseményeiről. Szentgotthárd mindig változatos programjairól híres. A sport, a kirándulások, biciklitúrák nagy hangsúlyt kapnak. A ellátottak képességeihez mért csoportfoglalkozásokkal tartják szinten ellátottaikat. Sajtoskálon a munkajellegű foglalkozásokra nagy hangsúlyt fektetnek. A művészeti, kulturális csoportba való tartozás több évtizedes múltra tekint vissza. A Mustármag hitéleti csoport programjai szintén népszerűek.

A sajtoskáli tagintézmény konyháján készült és ízlésesen szervírozott svédasztalos ebéd után „Jó gyakorlatok” bemutatása következett.

Kőszegi kolléganőnk, csoportunkat, a mindenki számára ismert népdalt kánonban éneklő kórussá varázsolta a vezénylésével. Ezzel feloldva a még bennünk lévő kicsi feszültséget.

A Hegyfalun tevékenykedő kolléganők a magyar feltalálók napja alkalmából készített kvízjátékot hozták el nekünk. Két csoportban dolgoztunk, fotók segítségével kellett összepárosítani a találmányt a feltalálóval. A jó megfejtés reményében a csoportok tagjainak alaposan össze kellett dugni a fejüket.

A szentgotthárdi mentálhigiénés kolléganők komplex készségfejlesztő foglalkozásra invitáltak miket. Hat fő önként jelentkező segítségével mutatták be foglalkozásukat. Memória, számolás, íráskészség fejlesztése, aromaterápia bevonásával, meditációval, tagjainkat megmozgató ülőtornával.

A szakmai napot szervező sajtoskáli csapat először festésre invitálta a megjelent kollégákat. Mindenki a kedvenc színéből kiindulva készített, fantáziáját segítségül hívva absztrakt illetve figuratív képet.

Az elkészült alkotások is megmutatták, hogy mennyire színes egyéniségek vagyunk. Mint a festő palettán a színek, vagy mint a szivárvány.

Végül a napot megkoronázva, olyan tornagyakorlatokat próbálhattunk ki, amelyek nemcsak ellátottain számára lehetnek hasznosak, hanem számunkra is.

 A nap folyamán nyilvánvalóvá vált, hogy a mindenki „ugyanazt csinálja” kifejezés nem állja meg a helyét, tudtunk egymásnak újat mutatni, valami mást.

Ez az alkalom jó volt egymás jobb megismerésére, tapasztalataink megosztására.

Mindannyian lelkileg feltöltődve indultunk haza!